Pamantul este elementul zilei si al verii tarzii, guvernat de Marte.
Calendarul chinezesc incepe cu elementul Pamant. Nu este ceva intamplator, deoarece conform canoanelor astroezoterice semnul care corespunde Chinei este Capricornul – un semn cardinal, de Pamant; de aici vine prioritatea elementului Pamant in astrologia chinezeasca.
Pamantul simbolizeaza atat in astrologia orientala, cat si in astrologia europeana, munca, echilibrul, unicitatea, precizia, seriozitatea, planificarea tactica si strategica si, bineinteles, bogatia, adica prezenta resurselor materiale in orice forma.
Perioadele anului care corespund Pamantului sunt urmatoarele: 3 – 20 martie, 4 – 21 iunie, 5 – 22 septembrie, 4 – 21 decembrie.
Pamantul corespunde principiului feminin Yin.
Culoarea elementului Pamant – maro.
Omul de Pamant este foarte harnic, muncitor, disciplinat, rareori greseste, prefera sa lucreze singur, este pedant si pretentios. Elementul Pamant isi inzestreaza nativul cu gandire strategica, acesta poate avea succes in comert, poate fi designer, arhitector, om de afaceri.
In calendarul chinezesc, anii de Pamant se termina cu 8 si 9.
In anii elementului Pamant, munca si disciplina sunt prioritare; lucrurile marunte si detaliile incep sa joace un rol foarte important. Totul se dezvolta mai incet si se complica. In astfel de perioade, de succes se bucura persoanele care stiu sa-si ascunda sentimentele si emotiile. Orice neglijenta, comisa in anii de Pamant, va avea consecinte pe termen lung si va amana considerabil realizarea obiectivelor stabilite. Oamenii trebuie sa fie mai supusi si mai flexibili. Se exclud momentele de contemplare lenesa si petrecerile zgomotoase.
Anii elementului Pamant sunt grei pentru artisti, acestia se confrunta cu mai multe critici. Mai importante sunt functiile, autoritatea si puterea. Este o perioada mai dificila pentru tinerii indrazneti, mult mai usor le este celor cumpatati si conservatori.